Sprekers

Anje-Marijcke van Boxtel

Als leiderschaps- en teamcoach begeleidde Anje-Marijcke twee keer Team Brunel tijdens de Volvo Ocean Race, een zinderende zeilwedstrijd die elke drie jaar plaatsvindt. Tijdens de race, die negen maanden duurt, varen de teams de wereld rond en verdienen ze per etappe punten. De race is niet alleen zenuwslopend door dit wedstrijdelement, maar ook omdat je als groep onder moeilijke omstandigheden maximaal moet presteren. In een bevlogen verhaal laat Anje-Marijcke zien hoe je de lessen van deze oceaanzeilers toepast in je eigen werkpraktijk in de gemeente (of andere decentrale overheid). Anje-Marijcke is organisatiepsycholoog en gecertificeerd professional coach. Ze werkt als executive (team)coach en treedt regelmatig op als keynote speaker. Haar speelveld vindt ze vooral in het bedrijfsleven, maar ze maakt ook graag uitstapjes naar de topsport. Foto: Loepa fotografie.

Eveline van Rijswijk

Eveline van Rijswijk presenteert de Summer School Democratie. Ze ontvangt de deelnemers tijdens de plenaire ochtendsessie en sluit de dag af met een talkshow. Eveline is programmamaker, presentator, theatermaker, mediatrainer, wetenschapsjournalist en historica. Als hoofdredacteur en presentator bij het programma (online en tv) Universiteit van Nederland maakte ze honderden video’s met wetenschappers uit allerlei vakgebieden. In het najaar van 2018 debuteerde Eveline van Rijswijk met de audiovisuele, politieke onewomanshow ‘De première’. In deze show onderzoekt ze de opmars van vrouwen op het Binnenhof en vraagt ze zich hardop af waar toch die eerste vrouwelijke premier blijft. Deze voorstelling ging op 7 november 2018 in première in de Oude Zaal van de Tweede Kamer in aanwezigheid van (oud-) Kamerleden – precies 100 jaar nadat Suze Groeneweg, het eerste vrouwelijke Kamerlid haar maidenspeech had gegeven. Eveline studeerde politicologie, filosofie en geschiedenis aan de Universiteit Leiden.

Ferenc van Damme

Ferenc van Damme is communicatiestrateeg, energetisch therapeut, dichter, beleidsontwikkelaar bij Studio Vers Bestuur van de provincie Overijssel en vooral ook verbinder. Verbinder tussen overheid en inwoners. Hij stelt dat zolang bestuurders blijven denken in ‘zij’ en ‘wij’ je nergens kunt komen. Ook het woord ‘burger’ is volgens van Ferenc dodelijk, want ‘de burger bestaat niet’. Hoe je wél verbinding legt tussen openbaar bestuur en inwoners, laat Van Damme zien tijdens de Summer School Democratie in een vurige sessie gebaseerd op feiten, onderzoeken en cijfers, inspirerende praktijkervaringen en werkbare inzichten.

Harjo Pasveer

Als vocal coach en zangpedagoog heeft Harjo Pasveer menig artiest, politicus, spreker en leidinggevende begeleid bij de training van de stem. Naast vocal coach is Harjo Pasveer hoofd zang- en techniekdocent aan de Pop- en Jazzafdelingen van CODARTS Hogeschool voor de Kunsten te Rotterdam. Ook is hij verbonden aan de Pop/Jazzafdeling van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Tijdens de Summer School Democratie leren we van Pasveer hoe we onze stem gebruiken als we ons publiek willen raken.

Ivo Brughmans

Ivo Brughmans is filosoof, politicoloog en managementconsultant. Brughmans heeft een voorliefde voor het verbinden van tegenpolen. Dit loopt als een rode draad door zijn leven en werk. In zijn boek ‘De kunst van het paradoxale leven’ (2013) werkte hij het ‘en/en’-perspectief uit als een alternatief voor onze huidige manier van (samen)leven. Hij past dit toe op organisatorische en bestuurlijke vraagstukken. Hij werkt vanuit Antwerpen en Utrecht en adviseert organisaties als de rijksoverheid, grote gemeenten en Europese instellingen. Tijdens de Summer School krijg je handvatten om het ‘en/en’-denken toe te passen in je eigen beleid.

Jitske Kramer

Jitske Kramer – corporate antropoloog, veelgevraagd spreker, ondernemer, auteur – is geïnteresseerd in de verschillen van mensen. Het is haar ambitie om de dynamiek van die verschillen beter te benutten, zodat individuen en groepen meer bereiken met elkaar en voor de samenleving. Ze schreef ‘Deep Democracy’ - een bestseller - waarin ze oproept de kracht van de minderheid benutten. De wijsheid van de minderheid toevoegen aan een besluit, maakt de besluitvorming beter. Jitske Kramer laat tijdens de Summer School Democratie zien hoe dit in de praktijk werkt.

Joop Hofman

Joop Hofman is begonnen als opbouwwerker en is dat altijd een beetje gebleven. Zijn leidraad is: ‘bewoners nemen het voortouw’ met als aandachtpunten de kracht van gemeenschappen, sociale stijging, planvorming van onderop en nieuwe democratische vormen. Hij heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot dé expert op het gebied van de burgerbegroting in Nederland (en buitenland). Voor Democratie in Actie begeleidt Joop Hofman een ontwikkeltraject burgerbegroting, waarbij gemeenten gaan werken met een burgerbegroting in de eigen gemeente.

Joyce Sylvester

Substituut ombudsman Joyce Sylvester studeerde Politicologie en Communicatiewetenschap en is gepromoveerd in het Staats- en Bestuursrecht op het onderwerp 'de praktijk van privatisering'. Ze heeft veel ervaring in het openbaar bestuur. Zo was zij eerder lid van de Eerste Kamer, waarnemend burgemeester van de gemeenten Anna Paulowna en Naarden. Daarnaast heeft zij ervaring in het bedrijfsleven: onder andere in de consultancy, als partner bij Twynstra Gudde en directeur van organisatieadviesbureau Spirit.

Luc Panhuysen

Op de Summer School Democratie neemt historicus Luc Panhuysen je mee naar de tijd van Johan de Witt. Die tijd kenmerkte zich door een politieke cultuur waarin mondigheid en gelijkheid een markant klimaat schiepen. Wat betekende deze tijd voor Nederland-polderland? We ontdekken wat er bijzonder is aan Nederlanders en de stijl van bestuur in Nederland. Na tien jaar werkzaam te zijn geweest als journalist bij Het Parool en De Groene Amsterdammer nam Luc ontslag om boeken over de Nederlandse geschiedenis te schrijven. Op basis van gedegen bronnenonderzoek brengt hij de levens van historische personen in aanraking met de grote lijnen van de geschiedenis. In 2005 brak hij door met De Ware Vrijheid, een dubbelbiografie over de gebroeders De Witt. Zijn boek Rampjaar 1672 is inmiddels een moderne klassieker. Luc studeerde geschiedenis. Foto: Jelmer de Haas.

Peter van Uhm

Van bakkerszoon tot generaal. Vanuit een middenstandsgezin met visie, eerlijkheid en duidelijkheid als commandant en leider door de rangen opgeklommen tot Commandant der Strijdkrachten, een functie op het raakvlak van de militaire en politieke wereld.

Voormalig Commandant der Strijdkrachten Peter van Uhm wordt wereldwijd geroemd om zijn leiderschapskwaliteiten en is een veelgevraagd spreker. Hij groeide op als bakkerszoon en doorliep een carrière van bijna veertig jaar bij de krijgsmacht. Van 2008 tot 2012 was Peter van Uhm Commandant der Strijdkrachten. Sinds 2013 is Peter van Uhm ambassadeur van Hulphond Nederland. Deze stichting helpt mensen met een fysieke of geestelijke zorgvraag door een hulphond beschikbaar te stellen.

Peter van Uhm neemt bezoekers mee langs een bijzondere reis van zijn eigen leven en dat van anderen. Hij vertelt over succesvol leiderschap en stimuleert zijn toehoorders om na te denken over hun eigen levensverhaal.

Peter van Uhm is geboren en getogen in Nijmegen. Hij heeft die stad verlaten toen hij met 17 jaar naar de Koninklijke Militaire Academie ging. Na zijn functioneel leeftijdsontslag bij Defensie is hij er weer gaan wonen; back to his roots.

René Cuperus

René Cuperus is columnist van de Volkskrant, cultuurhistoricus en publiceert over onderwerpen als globalisering, democratie en populisme. Hij is als adviseur verbonden aan het programma Democratie in Actie. Op de Summer School Democratie stelt hij de vraag: Code Rood, Oranje of Groen? Hoe goed/slecht gaat het met onze lokale democratie?

Partners:

© 2019 Summer School Democratie. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring | Cookies