Avondprogramma

Het avondprogramma begint om 19.00 uur, inclusief voorafgaand diner. Deelname aan het avondprogramma is alleen mogelijk op inschrijving via het aanmeldformulier.
Het avondprogramma bestaat uit de onderstaande onderdelen. Deelnemers aan het avondprogramma kunnen vanaf 12.00 uur een ticket voor het gewenste onderdeel ophalen bij de registratiebalie. 

1. Theater 'Hier gaat de zon nooit onder'
Theater over de teloorgang en redding van Veur Lent in café De Zon

Een café. Twee mannen. Zij vertellen het verhaal van het café waar het ooit een komen en gaan was van handelsvolk, van paarden en wagens. Mensen onderweg van de stadsmarkt naar het dorp. Nu een vergeten plek gelegen op een eiland of juist een plek om nooit te vergeten?
Dit theaterstuk vertelt de geschiedenis van deze kroeg en haar gebruikers van gierpont tot stadseiland 1919-2019 . Een verhaal over de noodzaak om (soms) het oude achter je te laten, over de moed die daarvoor nodig is en de ongekende mogelijkheden (en moeilijkheden) van de leegte daarna. 

2. Groene pubquiz
Kan het groener, duurzamer, circulairder, klimaatbewuster, schoner. We hebben het er dagelijks over, op onze stad- en provinciehuizen, in de media, in de wijken, maar gebeurt dat ook met verstand van zaken? Wie weet er echt wat en wie papegaait? Test u zelf en elkaar in dé Groene Pubquiz onder leiding van quizmaster Margot Ribberink.

Milieu en klimaat zijn tegenwoordig een “hot” onderwerp. En niet alleen vanwege de hittegolven die het met zich meebrengt. Een ruime meerderheid is er inmiddels van overtuigd dat het zo niet verder kan. Dat we moeten veranderen. En niet iedereen is daar even blij mee. Duurzaamheid is een “zwaar” onderwerp geworden, waar wetenschappers over discussiëren en waar je van alles voor lijkt te moeten (laten). Maar is dat wel zo?

De Groene Pubquiz maakt het allemaal wat luchtiger. Want het is niet alleen maar kommer en kwel, maar biedt ook kansen. En je kunt er soms ook gewoon om lachen, zoals sommige caberetiers ons laten zien. In teams buig je je over een aantal vragen – serieuze vragen èn vragen met een knipoog. Vragen waarvan je soms wat opsteekt en die soms laten zien waar kansen liggen. En vragen die soms vooral uitnodigen tot een glimlach.

3. Kampvuurgesprek Moreel leiderschap in de moderne democratie
Ten aanzien van de politiek en politici bestaan allerlei morele verwachtingen. Het goede voorbeeld geven, rechtvaardig, invoelend, begripvol en integer opereren. Moedige, eerlijk, transparant en integer besluiten nemen. Als het er om spant de rug recht te houden en anderen er op aan te spreken als iets niet deugt. Beslissingen motiveren en rechtvaardigen. 

Welke waarden en deugden zijn voor u leidend in het dagelijkse werk? Is dit veranderd sinds u de stap naar de politiek zette? Welke waarden en deugden zijn er naast, bij of voor in de plaats gekomen? Welke dilemma’s en spanningen ervaart u rondom voor u leidende waarden in de praktijk? Hoe blijft u trouw aan uzelf en hoe vind u de daarbij passende toon, houding en opstelling? Hoe zorgt u voor voldoende reflectie en feedback? 

Deze sessie prikkelt en zet aan tot (zelf) reflectie. 

Sprekers: Claartje Brons en Gabriël van den Brink

4. Speed-coaching sessie
Neem je jezelf serieus en wil je onderscheidend zijn? Investeer dan in jezelf door reflectiemomenten en tijd voor collegiale coaching in te bouwen. De speed coaching-sessies tijdens de Summer School Democratie zijn kort maar krachtig. Frank Speel & collega's – ervaren coach en trainer, oud-raadslid en oud-wethouder – nemen je graag mee naar de kern van je persoonlijk functioneren en beantwoordt jouw prangende vragen over het functioneren of je rol en ambitie in de lokale democratie.

Spreker: Frank Speel, VNG 

5. Filmvertoning: De brief van de burgemeester

Finsterwolde is een typisch krimpdorp: werk, winkels en jongeren verhuizen naar de stad. Iedereen is erg op zichzelf en heeft geen zin in de rotzooi van de ander. De burgemeester vraagt aan de bewoners om met een Eigen Kracht-conferentie de problemen zelf aan te pakken. De bewoners reageren verbaasd als de burgemeester een beroep op hen doet. “Het is hier wel een dikke teringzooi. Maar de laatste tijd is het juist rustig”, zegt een bewoonster. De bewoners beginnen met frisse tegenzin aan de conferentie. Maar dan pakt alles anders uit dan iedereen verwacht…

6. Boekenclub

Het gaat goed met Nederland! De economie groeit, de werkloosheid daalt, de financiën lijken op orde. Gaat het dus ook goed met onze democratische rechtsorde?
Ga met uw vakgenoten in gesprek in de boekenclub onder begeleiding van Boudewijn Steur, Programmamanager Democratie in Actie, Ministerievan Binnenlandse Zaken en
Koninkrijksrelaties.

Partners:

© 2019 Summer School Democratie. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring | Cookies